Initiatieven tijdens het Unesco-jaar

→ Bisdom Mechelen-Brussel
→ Bisdom Antwerpen
→ Bisdom Brugge
→ Bisdom Gent
→ Bisdom Hasselt

In gans België:

 • Onze lieve Heer wordt het niet moe naar mij te luisteren, ik vertel Hem gewoon mijn vreugden en mijn verdriet of Hij ze niet kent.” (Thérèse de Lisieux). Het lezen van haar autobiografie is zeker de beste weg om haar denken en spiritualiteit te leren kennen. Door haar woorden kan Thérèse iedereen aanpreken.
  Tijdens dit jaar Thérèse 2023 worden LEESGROEPEN gelanceerd in heel België. Dit bestaat hierin: van januari tot juni leest elkeen gedurende één maand een gedeelte van haar autobiografie en, eenmaal per maand, is er de mogelijkheid om samen te komen in een kleine groep om inzichten uit te wisselen. Klik HIER voor de verdeling van de autobiografie in stukjes per maand en een mogelijk verloop van een bijeenkomst.
  Wil je deel uitmaken van een leesgroep? Neem contact op.
  Als je een kleine groep om je heen kunt verzamelen om een leesgroep te starten, kunnen we jou helpen met een praktisch en inhoudelijk aanbod.
  Info en inschrijving: 09/22 55 787 of 0484 83 22 50 of
  therese.lisieux.2023@gmail.com
  Facebook: Quinzaine.Therese.2023
 • Vastenretraite: zie verder naar het programma van bisdom Gent.
 • Van 1 juni tot 4 juni 2023 gaat een BEDEVAART naar LISIEUX georganiseerd door de seculiere Karmel Vlaanderen. Deze bedevaart is bedoeld voor leden van de seculiere karmel maar staat ook open voor andere geïnteresseerden. Kostprijs +- € 400. Inschrijven kan via plaatselijke verantwoordelijken groepen ocds of lut_deleu@hotmail.com
 • NAAR FEESTDAG van THERESE VAN LISIEUX: ONLINE NOVEEN
 • HET RELIEKSCHRIJN :

    18 september:  Karmel Brugge en Karmel Gent
    19 september:  Karmel Moerzeke en Karmel Rosier Antwerpen
    20 september:  ’s Hertogenbosch
    21 september:  Leuven, Radio Maria
    22 september:  Karmel Vilvoorde 
    23 september:  Koekelberg

Bisdom Mechelen-Brussel

 • Openingseucharistie
 • Leesgroepen
 • Een Karmelnamiddag in Vilvoorde, (Karmel, Trooststraat) van 14.30u. tot 17.30u, op zaterdag 15 april 2023 verzorgd door Piet Capoen, priester en o.a. rusthuispastor in Floordam: Thérèse van Lisieux, mijn favoriete heilige! Info: jan.goyvaerts@telenet.be

 • Het reliekschrijn zal op 21 september aanwezig zijn in de Karmel te Vilvoorde en op 22 september in Leuven, in het centrum van Radio Maria. 
 • Bedevaart (23 september 2023)

Bisdom Antwerpen

 • Een FAMILIEVOETTOCHT van Jong Karmel op 4 februari 2023 van station Hemiksem naar de Karmel in Antwerpen, Rosier 22, met als thema: ‘Post van klein Treeske aan Jong Karmel‘ (gebaseerd op een boekje van J. Boers uitgegeven bij COLOMBA, Post voor jou! Brieven aan jonge mensen van nu, en ouderen van morgen. Inschrijving en info kaat.plasmans@hotmail.com

 • Het reliekschrijn zal op 19 september aanwezig zijn in de Karmel, Rosier 22, te Antwerpen. 

Bisdom Brugge

OPENINGSVIERING UNESCO-JAAR THÉRÈSE VAN LISIEUX TE BRUGGE

 • FOTOTENTOONSTELLING « Een brandende Liefde »
  Maandag 20 februari tot en met zondag 5 maart 2023 in de Sint-Salvatorskathedraal.
 • LEESGROEP THÉRÈSE VAN LISIEUX onder leiding van pater Martin Faingnaert in Karmel Brugge
  Telkens op een woensdag : 22 februari 2023, 29 maart 2023, 26 april 2023, 24 mei 2023, 28 juni 2023, 26 juli 2023
  In de avond om 19u.
  De duurtijd van de lezing +/- 1u30
  Deelnemen is gratis maar graag inschrijven via martin.faingnaert@sarephta.be (onderwerp: leesgroep TvL vermeld naam en telefoonnummer)
  Karmel, Ezelstraat 28 Brugge
 • OECUMENISCHE GEBEDSDIENST 26 februari 2023 om 17u00 in de Sint-Salvatorskathedraal.
  Voorganger: BISSCHOP LODE AERTS – bisschop van Brugge.
  Viering opgeluisterd door CODAERT kerkmuziek ensemble

 • Reliekschrijn in de Karmel te Brugge, Ezelstraat 28, op maandag 18 september 2023. 

Bisdom Gent

 • LEESGROEP onder leiding van pater Paul De Bois telkens op een dinsdag:
  21 februari – 28 maart – 25 april – 23 mei – 20 juni.
  In de namiddag om 14.30u en ‘s avonds om 19u.
  De middag en avondlezing zijn dezelfde, duurtijd van de lezing +/- 1u30
  Deelnemen is gratis maar graag inschrijven via Rustpunt info@hetrustpunt.com 09/295 95 71 of mailadres pauldeboisocd@gmail.com (onderwerp: leesgroep TvL ook vermelden of je voor de middag- of avondgroep inschrijft).
  Ingang Burgstraat 110-116, 9000 Gent.
 • VASTENRETRAITE Op de 5 eerste zondagen van de veertigdagentijd (26 februari, 5, 12, 19 en 26 maart 2023) is er telkens om 17u een vesperdienst in de Karmelietenkerk gevolgd door een korte conferentie in de Teresazaal die ook gestreamd wordt. Er worden blaadjes uitgereikt met teksten en vragen om daarmee te werken tijdens de week.
  Er is ook het aanbod om vandaaruit een stuk geestelijke begeleiding te ontvangen : deze begeleiding kan je aanvragen door online dit formulier in te vullen en naar ons te verzenden. Een half uurtje per week is er de mogelijkheid tot uitwisseling over jouw gebedsleven, vertrekkend vanuit de conferentie van die zondag.
  De live stream video zal u kunnen volgen via deze link telkens om 17u30.
  De voorbije conferenties kan u herbekijken op deze pagina of op Youtube@KarmelGent.
  • Deze 5 MINICONFERENTIES in de veertigdagentijd:
  • 1. zondag 26 februari 2023 : Piet Hoornaert ocd 
   Thérèse : “Ik werd serieus beproefd in mijn geloof”. 
  • 2. zondag 5 maart 2023 : Piet Hoornaert ocd 
   Thérèse : “Wat je ook hebt uitgespookt, God blijft je gaarne zien”.
  • 3. zondag 12 maart : Elien Loobuyck 
   « De invloed van de Mariale spiritualiteit van Thérèse van Lisieux op Vaticanum II » (Lumen Gentium, hoofdstuk VIII.)
  • 4. zondag 19 maart 2023 : Piet Hoornaert ocd 
   Thérèse : “Weet je hoe het me tؚóch lukte om mijn medemens lief te hebben?”
  • 5. zondag 26 maart 2023 : zr Carmela ocd (karmel Vilvoorde) 
   Thérèse van Lisieux: patrones van de missies.
 • Van 13 maart tot 6 april is er in het kloosterpand van Karmel Gent een FOTOTENTOONSTELLING over Thérèse ‘BRANDENDE LIEFDE’ met foto’s uit haar leven en mensen en gebeurtenissen die haar inspireerden. Op weekdagen van 13u tot 17u, op zaterdagen van 13u tot 16u. Ingang via het Rustpunt, Burgstraat 116, uitgang via Carmelitana.
 • Op woensdag 22 maart in Karmel Gent, ‘ONTMOETING MET EEN WONDER’ een NAMIDDAG over MARIA PELLEMANS
  Het wonder van de genezing van Maria Pellemans gebeurde op 22 maart 1923, dus op de dag van de conferentie exact 100 jaar geleden. Karmelietes Pellemans werd die dag in 1923 wonderbaar genezen door de heilige Thérèse van Lisieux. Deze genezing is doorslaggevend geweest voor de heiligverklaring van Thérèse van Lisieux.
  De conferentie wordt geleid door de heer Freddy Coussens, vrijwillige medewerker van het archief en de bibliotheek van de Gentse Karmel. Ook Pater Lukas Martens, Prior van de Gentse Karmel, zal het woord nemen. Evenals mevrouw Katla Bouckaert, die een getuigenis zal afleggen.
  PRAKTISCH:
  – Locatie: Karmelietenklooster, “Het Rustpunt”, Burgstraat 110-116 te Gent, Prinsenzaal – zich aanmelden via “Het Rustpunt” aub.
  – 22 maart 2023, van 14u30 tot 17u00
  – Bijdrage: 8 EUR
  – Voorafgaande inschrijving via “Het Rustpunt” aub: 09 225 95 71 of info@hetrustpunt.com
  Haar aangrijpend getuigenis kan je HIER lezen.
 • 15 april – 10 juni 2023 NOVEEN OM ROEPINGEN tot het priesterschap, het diaconaat en het religieuze leven EN VOOR DE HEILIGVERKLARING VAN DE ZALIGE EDWARD POPPE
  In dit Theresiajaar slaan de Karmelietessengemeenschap van Moerzeke en het heiligdom van de Zalige Edward Poppe de handen in elkaar om 9 zaterdagen voorafgaand aan het feest van de zalige Edward Poppe (10 juni) te bidden voor bovengenoemde intenties. De voorgestelde teksten en gebeden kunnen jullie misschien daarbij helpen. Op elk van deze zaterdagen wordt in de karmel de H. Mis om 11 uur opgedragen voor dezelfde intenties.
  ZATERDAG 10 JUNI 2023
  KARMEL MOERZEKE, Kasteellaan 23, 9220 Moerzeke, Om 14.15 uur: Getijdengebed: Noon – namiddaggebed. Korte inleiding: H. Theresia van Lisieux en priester Poppe, door Edward Janssens, rector van het heiligdom pr. Poppe. Ontmoeting met de zusters Karmelietessen in de spreekkamer.
  PRIESTER POPPE KAPEL, Kasteellaan 1, 9220 Moerzeke, Om 16.00 uur: Sluiten van de noveen door bisschop Lode Van Hecke (Gent) tijdens de plechtige Eucharistieviering tgv de feestdag van de zalige priester Poppe.
  Hier alle info over deze noveen
 • Op donderdag 4 mei 2023 in Karmel Gent geeft FLORIS BROUWERS een namiddag rond het thema: « Op weg met Thérèse » van 14u30 tot 17u. Hij gebruikt hierbij eigen tekeningen. Floris Brouwers is godsdienstleerkracht in Brussel en is auteur van verschillende religieuze Franse stripverhalen. Hij behoort met zijn vrouw tot een karmelietaanse, Mariale lekenbeweging. Hij geeft getuigenis met illustraties van zijn hand. Is een goed spreker naar jongeren toe.
 • Het Reliekschrijn in de Karmel te Gent op 18 september 2023 (namiddag en avond) en op 19 september in de Karmel te Moerzeke. 
 • Op 23 september wordt een pelgrimstocht georganiseerd naar Koekelberg.

In Rustpunt – karmelietenklooster te Gent gaan twee retraites door over Thérèse:

 • Van 6 tot 10 november 2023: EINDELIJK. KLARE WIJN OVER THERESE VAN LISIEUX. Begeleider: P.Piet Hoornaert ocd. Thérèse van Lisieux (1873-1897) blijft een markante persoon in deze postmoderne tijd. Haar leven zélf leek onopvallend gewoon. Maar ze liet zich wél ontvallen: “Ik weet het: iedereen zal van mij houden…”. Inderdaad. Na haar overlijden brak een lawine los van verering. Toch was daarbij de beeldvorming rond haar persoon tijdsgebonden, eenzijdig. Ook het inzicht over de echte, evangelische goudader in haar boodschap bleef onderbelicht. Maar niet getreurd. Daarom deze vijfdaagse. Ik wens je daarin die klare, gebalanceerde Thérèse-wijn te schenken, met haar volle aroma en mooie afdronk. Ik verlang zo met jou haar belangrijke vernieuwing in de spiritualiteit toe te lichten. Eindelijk! Want wat je ook in je leven wellicht hebt “uitgespookt”, je mag “thuiskomen” bij God, die je zo gaarne ziet. Super toch?
  Vijfdaagse van maandagvoormiddag tot vrijdag na het middagmaal. Verblijfskosten incluis honorarium: € 400,00. In stilte. Inschrijven kan via: Het Rustpunt: info@hetrustpunt.com tel 09 225 95 71 http://www.hetrustpunt.com
 • Van 11 tot 13 december 2023: THERESE VAN LISIEUX EN TERESA VAN CALCUTTA. Begeleider: P.Martin Faingnaert ocd. God zien in elk moment leidt ons ook tot een totaal vertrouwen op God. Deze kleine weg van geloof en vertrouwen kan ons helpen onszelf te aanvaarden, succes en mislukkingen in een nieuw daglicht zien en omgaan met lijden en de offers van het dagelijks leven. Met de 2 Thérèses bewandelen wij samen de ‘kleine weg.’
  Driedaagse van maandagvoormiddag tot woensdagnamiddag. Verblijfskosten incluis honorarium: € 300,00. In stilte. Inschrijven kan via: Het Rustpunt info@hetrustpunt.com tel 09 225 95 71 http://www.hetrustpunt.com

Bisdom Hasselt

%d blogueurs aiment cette page :
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close